Onvergetelijke vakantie: Berlijn

Hallo iedereen!

Zoals ik in mijn vorige blogpost had geschreven, ben ik deze zomer met mijn 2 beste vriendinnen naar drie steden geweest; Praag, Berlijn en Kopenhagen. In deze blogpost ga ik het hebben over een van mijn favoriete steden: Berlijn.
Onze reis van Praag naar Berlijn ging dit keer per trein. De treinreis zou 5 uur duren. We hadden van tevoren al tickets geboekt en zaten in een heel schattig coupé. We dachten dat we met z’n drietjes zouden zitten, maar even later kwamen er twee Italiaanse mannen bij zitten. Ik kan je zeggen, het waren geen Romeo’s. Daar zaten we dan met 5 man in een coupé. Voordat we vertrokken moest ik naar de toilet en kwam ik een oud Chinees mannetje tegen die aan mij de weg vroeg. Hij wist niet waar hij moest zitten en kon alleen maar Chinees en gebrekkig Engels. Ik was zo lief om hem even de weg te wijzen natuurlijk 😉 Hij vertelde me dat hij alleen op vakantie was in Praag en nu een dagje wil treinen om de Europese treintoestel te experimenteren. Zijn eindbestemming was Dresden en wanneer we daar zouden zijn, moest ik het hem even laten weten. Ik vond het heel dapper van hem om alleen op vakantie te gaan, maar aan de andere kant ook gevaarlijk. Een oude man in z’n eentje die geen Engels kan en best kwetsbaar is voor zakkenrollers.

De treinreis was erg plezierig. In ons coupé was het erg gezellig. We gingen beetje lezen, kletsen met medereizigers ( dat deed ik vooral :p ), muziek luisteren. De tijd ging zo voorbij. In de trein zie je nog eens wat van het landschap. De trein stopte tussendoor nog in andere steden van Tsjechië en Duitsland.
Eenmaal aangekomen op Berlijn Hauptbahnhof, hebben we meteen een Citytour card gehaald voor €24,90 geldig voor 5 dagen. Hiermee kan je van alle OV’s gebruik maken. Snel hebben we de bus genomen om naar ons appartement te gaan. Ons gastheer was een hele aardige, geestige man van ongeveer 70 jaar oud. Het appartementje was een heel stuk kleiner dan die van Praag. We sliepen alle drie in dezelfde kamer en dat was ook gelijk onze woonkamer. Ik was de gelukkige die op de slaapbank mocht slapen. De badkamer was erg klein en de keuken viel wel mee. Toch mochten we niet klagen, want we zaten immers in Berlijn en de sfeer zat er goed in!

Dag 1

Berlijn 2013

Berlijn 2013

Jump for Berlin. Voor de Berlijnse Dom.

Berlijn 2013

Berlijn 2013

Oorlogsmonument

Berlijn 2013

Berlijn 2013

Fernsehentor
Mooie uitkijktoren waar je naar boven kan en een prachtig uitzicht over Berlijn hebt.

Berlijn 2013

Berlijn 2013

Checkpoint Charlie

P1010118

Berlijn 2013

Bundestag
Grappig feitje; de stoelen hebben op foto’s en tv een blauw/paarse kleur, maar in het echt neigen ze meer naar grijs/blauw. Het is een hele aparte kleur. Onze gids in de Bundestag had ons hierover verteld.

Dag 2

Berlijn 2013

Berlijn 2013

Deutsch Historisch Museum

Duits Historisch Museum. Alles staat op chronologische volgorde. Op de foto zie je een propaganda uit de Tweede Wereldoorlog van de Sociaaldemocraten.

Op dezelfde dag gingen we nog naar een Open Air Cinema. Dat was vlakbij Postdammer Platz. We hebben de film “Side Effects” gezien. Zoals veel mensen weten, worden films in Duitsland altijd nagesynchroniseerd. We waren er al bang voor en de mooie stem van Jude Law werd vervangen door een hijgerige stem van een onbekende Duitser.

Dag 3

Berlijn 2013

Berlijn 2013

Op dag 3 hebben we een Alternative Tour genomen. Dit is echt een aanrader! De Alternative tour leidt je niet door de bezienswaardigheden van Berlijn zoals de Checkpoint Charlie. De tour leidt je rond door de meest hippe, alternatieve plekken in Berlijn. Hippe wijken zoals: Mitte, Kreuzberg en Hackerscher Markt. Onze gids was echt tof. Ze kwam uit Ierland en is naar Berlijn gekomen om haar dromen waar te maken als een kunstenares. Berlijn is immers dé stad voor kunstenaars en muzikanten.
We zijn naar de East-side Museum geweest waar nog een groot stuk van de Berlijnse muur staat met op de muren graffiti, daarnaast heb je een hotspot YAAM. YAAM is een soort aangebouwde strand door Jamaicanen. Ook liepen we langs gave street art en vertelde ons wat voor technieken er worden toegepast om bepaalde  “pieces” op de muren te zetten.

Ik heb deze tour al eerder gedaan en het blijft me maar fascineren hoeveel gave graffiti’s erbij komen.

Berlijn 2013

Berlijn 2013

Berlijn 2013

Berlijn 2013

Dag 4

Berlijn 2013

Berlijn 2013

Schloss Charlottenburg

Dag 5

Berlijn 2013

Berlijn 2013

Brandenburger Tor

Berlijn 2013

Berlijn 2013

Brandenburger Tor. Mijn dag in Berlijn kon toen helemaal niet meer stuk! Mooi weer en nog eens ten huwelijk gevraagd door een beer 🙂 Super lief!

Tips voor Berlijn

 • Neem een “Alternative Tour.” Deze is gratis en duurt 3 uur. Na afloop is het altijd netjes om een kleine gift te geven aan de gids.
 • Ben je niet zo van de underground en houdt je niet zo van graffiti, dan is de “Free tour” vast wel iets voor jou. Deze is ook gratis en duurt 2 tot 3 uur. Ook hierbij is het gebruikelijk dat je de gids na afloop een gift geeft.
 • Ga met een Berlijnse beer op de foto voor de Brandenburger Tor.
 • Uitgaan! De undergroundscène is booming! Trance muziek+Berlijn=Heaven
 • Ga fietsen! Makkelijk vervoermiddel en vooral in de zomer is het heerlijk om door de straten van Berlijn te fietsen. Het is ook nog eens goed voor je conditie 😉
 • Vermijd het Hardrock café. Niks “Duits” aan.
 • Als je in de winter naar Berlijn gaat, zal ik even langs de Kerstmarkt rondstruinen. Kilometers lang staan er kraampjes in de drukste straten van Berlijn. Heerlijk om even te kijken.
 • Kurfürstendam ( ook wel Ku’damm genoemd ) is altijd een feest! Ga vooral even langs COS. Het is een kledingwinkel waar ze echt geweldige kleding verkopen! COS is wat kleding betreft mijn favoriete winkels! Hier scoor ik altijd. Muji en Urban Outfitters zijn ook zeker de moeite waard. Aan het begin van de Ku’damm bevinden zich de luxe winkels. Denk aan: Chanel, Burberry, Gucci, Emporio Armani, Prada, Kenzo, Bulgari.
 • Houdt je van vlees? Dan zou ik zeker de beruchte “Currywürsten” eten in Berlijn. Je vindt overal kraampjes op straat waar ze die verkopen. Kost ong €2,- per portie.
 • Neem een rondleiding door de Bundestag. Erg interessant en het is gratis!
 • In de zomer hebben ze bij de Postdammer Platz een “Open Air Cinema”. Met mooi weer is het heerlijk om een film buiten te kijken. Het zijn meestal blockbusters. Denk aan: Side effects, Hitchcock, Django Unchained.

Berlijn is een geweldige stad! De vibe in de stad is zo bijzonder! Iedere stad heeft zijn eigen sfeer en vibe. De sfeer in Praag is heel rustig en je kan zeggen dat het nogal een romantische sfeer is. Maar in Berlijn is er van alles. Er is zoveel te beleven in Berlijn: kunst, architectuur, geschiedenis ( denk aan de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog ), cultuur.
Ik ben al drie keer in Berlijn geweest en ik krijg er maar geen genoeg van. Het is bijzonder hoe ik de connectie voel met Berlijn. Ik denk dat Berlijn me veel kan bieden. Ik zou er zo graag willen wonen en hopelijk komt mijn droom ooit uit. 🙂

Hopelijk heb ik jullie net zo enthousiast over Berlijn gemaakt, als dat ik altijd over Berlijn ben geweest.

Liefs,

Karin

Stalk mij op Instagram: KaartjeT
Volg mij op Twitter: KaartjeT
Lees mijn maandelijkse column/artikelen in Magazine The Project: 
http://www.magazinetheproject.nl/
Like dit bericht als het je bevalt!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s